Diyabet Cerrahisi

Toplumda şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet genel olarak kilo alımına ve dolayısıyla obeziteye neden olan önemli faktörlerdendir. Diyabet cerrahisi genel olarak tip2 diyabet sonucu oluşan komplikasyonların giderilmesinde kullanılan cerrahi yöntemlere verilen genel addır. Diyabet cerrahisi için uygun görülen hastalara uygulanan çeşitli cerrahi girişimler hem diyabetin tedavisi hem de kilo sorununun azaltılmasında son derece başarılı işlemlerdendir. Genel olarak diyabet cerrahisi için uygulanan farklı cerrahi girişimler bulunmaktadır. Bunların birçoğu ince bağırsağa müdahale içeren girişimlerdir. Amaç hormon dengesi ve insülin üretimini düzenlemenin yanı sıra kilo verme sürecinin başlatılması ve diyabet hastalığının olası hasarlarının bertaraf edilmesidir.

Tip1 diyabet büyük çoğunluğu çocukluk ve ergenlik döneminde görülen ve tüm diyabet hastalarının ortalama %10’unu oluşturan genetik kökenli bir rahatsızlıktır. Tip2 diyabet olarak bilinen hastalık ise daha çok ileri yaşlarda görülen hareketsizlik ve buna bağlı obezite nedeniyle şiddetlenen bir hastalıktır. Diyabet cerrahisi genellikle tip2 diyabet hastalarında uygulanan cerrahi girişimler olarak adlandırılır.

Diyabet Cerrahisi Nedir?

Diyabet cerrahisi; aralarında gastrit bypass,lleal interpozisyon ya da transit bipartisyon gibi birbirinden farklı cerrahi yöntemlerin yer aldığı yaklaşık 10 farklı uygulamaya verilen genel addır. Diyabet cerrahisinde genel olarak ince bağırsağa müdahale edilir. İnce bağırsağa yapılan müdahale sonucu emilimin azaltılması ve hormonların düzenlenmesi, diyabet cerrahisi başarısı üzerinde önemli rol oynar.  Özellikle Tip 2 diyabet olarak adlandırılan halihazırda vücutta bulunan insülinin kullanılamaması şeklinde görülen diyabet için ilaç tedavisinin uzun sürede başarılı olmadığı durumlarda diyabet cerrahisi önerilmektedir. Bu rahatsızlığın bağırsak ve mide sistemleriyle son derece bağlantılı olması, kilo alma ile şiddetinin artış eğilimi göstermesi nedeniyle diyabet cerrahisinde mide ve bağırsağa müdahale ederek hastalığın ortadan kaldırılması hedeflenir.

Diyabet cerrahisi halk arasında şeker ameliyatı olarak da bilinir. Birçok durumda metabolik cerrahi ile karıştırılması da normaldir. Ancak diyabet cerrahisi genel olarak tip 2 diyabet hastalarına uygulanırken, metabolik cerrahi farklı rahatsızlıklar nedeni ile de uygulanabilmektedir. Şeker ameliyatı olarak bilinen diyabet cerrahisi, uygun adaya ve doğru zamanda uygulandığında kilo vermenin yanı sıra diyabet etkilerinden kurtulmak için de çok önemli bir müdahale olacaktır.

Diyabet cerrahisi esnasında ince bağırsaklara müdahale edilmesinin en önemli nedeni bağırsağın farklı bölümlerinde yer alan insülin direnci ve insülin duyarlılığını artıran hormonların aktive edilmesinin amaçlanmasıdır. Genellikle insülin duyarlılığını artıran hormonlar ince bağırsağın son kısımlarında üretilir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenmede yiyecekler ince bağırsağın bu bölümüne ulaşarak bu hormonu aktive edebilir. Bu durum vücuttaki insülin rezervlerinden uygun ölçüde insülin kullanımını sağlar. Tip 2 diyabet hastalarında ya da paketli ve sağlıksız beslenen kişilerde ise gıdalar bağırsağın bu aşamasına gelemeden emildiğinden bu hormon aktive edilemez. Diyabet cerrahisinde ince bağırsağın bu son kısmı uygun müdahale ile başa alınarak insülin duyarlılığını artıran hormonun aktive edilmesi sağlanır.