Guatr (Tiroid) Ameliyatı

 Guatr, tiroid bezlerinin büyümesi olarak ifade edilebilecek boyun bölgesinde kist oluşumuna sebep olan bir hastalıktır. Yutkunma ya da nefes almada zorlanma, boğaza takılan bir şey hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendisini göstermektedir. Guatr ameliyatı, tiroid bezlerinin çıkarılması ile yapılan bir cerrahi işlemdir. Her guatr hastası, guatr ameliyatı gibi cerrahi bir işleme ihtiyaç duymayabilir ancak ameliyatı gerektiren bazı şikayetler sonucunda ameliyat olunması son derece önemlidir.

Kimler Guatr Ameliyatı Olmalıdır?

 Guatr ameliyatı doktorlar tarafından sadece belirli hastalara önerilir. Basit bir guatr hastalığının tedavisi ilaç ve hormon takviyesi gibi yollarla dışarıdan yapılmaktadır. Guatr tedavisinde öncelik kisti çıkartmak değil küçültmektir. Ancak bazı hastalarda bu mümkün olmaz. Guatr hastalığının sebep olduğu kistte kanser tespit edilmesi, kistin hastayı boğacak seviyeye kadar büyümüş olması ve hastanın yeme-içme, konuşma gibi faaliyetlerinin engellemesi durumlarında kisti guatr ameliyatı ile çıkarma yoluna gidilir.

Ameliyat Sonrası Sizleri Neler Bekler?

Hastalar, guatr ameliyatından bir dren ile çıkartılmaktadır. Yalnızca bir gün hastalara eşlik eden drenin amacı, boyun bölgesinde meydana gelebilecek sızmaların önüne geçmektir. Ameliyat yüksek riskler taşıyan bir ameliyat değildir. Hastalar, ameliyattan sonra birkaç saat içerisinde konuşma, yemek yiyebilme gibi aktivitelerini yapabilirler.

Guatr ameliyatı her ne kadar boynunuzdaki kisti tamamen alsa da bazı durumlarda guatr hastalığının tekrarladığı görülür. Bu sebeple ameliyat sonrasında hastaların, doktorunun verdiği tavsiyelere uyması oldukça önemlidir.