Hemoroid

Halk arasında basur olarak da adlandırılan hemoroid, kadın ya da erkek hemen her yaşta ortaya çıkabilen ağrılı ve rahatsızlık verici bir hastalıktır. Anüs bölgesinde ortaya çıkan hastalık, ilerleyen evrelerde kalın bağırsağın dışarıya sarkması ile son derece ağrılı bir hal alabilmektedir. Hastalığın derecesine göre farklı tedaviler ile çözüme ulaştırılması mümkündür. Başlangıç aşamasında hemoroid oluşumunu engellemek ve rahatsızlıkları azaltmak için hastanın mümkün olduğunca baharatsız beslenmesi ve kabızlıktan kaçınması tavsiye edilir. Bu aşamada hemoroid ameliyatı çok gerekli olmamakla birlikte hastanın rahatsızlık duyduğu bazı durumlarda ameliyat düşünülebilir. Hastalığın daha ileri safhalarında, sosyal hayatı etkileyecek boyuta gelen acının dindirilmesi ve hastanın konforunun artırılması için hemoroid ameliyatı etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkar.

Hemoroid hastalığının ilerlemesi genel olarak 4 evre şeklinde tanımlanmaktadır. İlk iki aşamada alınacak önlemler ve basit tedaviler ile hastalığın etkilerinden kurtulmak mümkün olabilmekte iken 3. ve 4. Evre hemoroid için ilaçlar her zaman yeterli olmayabilmektedir. Bu durumda hemoroid ameliyat ile hastalığın bertaraf edilmesi mümkün olacaktır.

Hemoroid Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?

Hemoroid hastalığının ilk belirtileri arasında yer alan kanama, kaşıntı, yanma, makatta şişlik ve ağrı gibi rahatsız edici durumlar hastalığın teşhisi açısından çoğu zaman yeterli olabilmektedir. İlerleyen evrelerde kalın bağırsağın dışkılama esnasında dışarıya sarktığı ve dışkılama bitiminde tekrar normal konumuna döndüğü gözlenmektedir. Bir sonraki evrede dışkılama sonrasında sarkan ve şişen bölümün parmak yardımı ile içeri alınması sağlanabilir. 4. Ve hastalığın son evresinde ise hemoroid ameliyatı kesin çözüm için en etkili ve bir anlamda tek yöntemdir. Hastalığın evresinin tespit edilmesinden sonra, hasta hemoroid ameliyatı için bilgilendirilerek ameliyat tarihi belirlenir. Hastanın tercihine ve doktorun kararına bağlı olarak spinal ya da genel anestezi ile uygulanabilmektedir. Ameliyat süresi hemoroid genel durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ameliyat sonrasında gerekli durumlarda hasta bir gece hastane ortamında takip edilir. Ameliyat sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken durumlar hastaya bildirilerek taburcu işlemi gerçekleştirilir. Genellikle hemoroid ameliyatı sonrası aynı rahatsızlığın görülme ihtimali oldukça düşüktür.