Kimler Obezite Cerrahisi Yaptıramaz?

Günümüzün en büyük sağlık problemlerinden olan obezite, ülkemizde de git gide yaygınlaşmaya başladı. Toplumdaki sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam düzeni, obezite oranlarını %30’un üzerine çıkarmış durumda. Bu durumun önüne geçebilmede obezite cerrahisinin büyük bir payı var. Özellikle tedavisi obezite cerrahisi gerektiren hastalar için bu ameliyatları olmak hayati risk taşıyor. Obezite cerrahisi, obez sınıfında olan hasta için gerekli bir çözüm yolu değil ancak bazı hastalar için köprüden önceki son çıkış olabiliyor. Bu noktada obezite cerrahisini tercih etmek çok önemli.

      Obezite tedavisinde çözüm ilk olarak sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz programlarından geçiyor. Maalesef ki daha önce belirttiğimiz gibi herkes tıbbi beslenme ve egzersiz ile bu hastalıktan kurtulamıyor. Obezitenin tedavi edilmemesi ise başka birçok hastalığa sebep olabiliyor. Kalp ve damar tıkanıklarından şeker hastalığına hipertansiyon problemlerinden eklem rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın temelinde obezite yatıyor. Kimlerin obezite cerrahisine ihtiyacı olduğunu anlamak ise biraz komplike bir durum. Obezite cerrahisine ihtiyacınız olup olmadığını anlamak için takip etmeniz gereken birkaç uluslararası kriter bulunuyor. Siz veya çevrenizdeki bir yakınınız bu kriterleri sağlıyorsa lütfen bir doktora başvurmakta gecikmeyin.

       Uluslararası kriterlere göre obezite ameliyatı olmak için 18-65 yaş aralığında olmanız ve beden kitle indeksinizin 40 kg/m2’nin üzerinde olması gerekiyor. Ayrıca beden kitle indeksi 35 kg/m2’nin üzerinde olan hastalar da diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, artroz ve dislipdemi gibi hastalıklara sahip olmaları halinde obezite cerrahisine başvurabiliyor. Bu durumda olan ve anesteziyi kaldırabilecek hastalar için ameliyat yöntemleri tavsiye ediliyor. Bir de ameliyat olması tavsiye edilmeyen hasta grupları var.

OBEZİTE CERRAHİSİNE BAŞVURMASI TAVSİYE EDİLMEYEN HASTALAR

       Obezite cerrahisi her hasta için gerekli bir yöntem değildir. Bazı hasta grupları için bu ameliyatlar gereksiz veya çok risklidir. Ameliyatı öneren kişi doktorunuz olmalıdır, aynada kilolu durmanız ameliyat olmanızı gerektirmez. Zaten her obez kişiye de obezite ameliyatı yapılmaz. Peki hangi grupta bulunan hastalar ameliyat olmaz? Ameliyat kimler için sakıncalıdır? İşte detaylar…

  • Doğru yaş aralığında olmayan hastalar: Ergenlik çağlarını atlatmamış ve reşit olmayan 18 yaşından küçük kişiler için bu ameliyatlar tavsiye edilmez. Aynı şekilde ameliyat olması riskli olan 65 yaş üstü yaşlı hastalarda da obezite ameliyatları risk faktörü teşkil eder.
  • Uluslararası kriterlere uymayanlar: Vücut kitle endeksinizin 40 kg/m2’nin üzerinde olmaması ve 35 kg/m2’nin üzerinde olmasına rağmen bir ek hastalığınızın bulunmaması halinde obezite cerrahisi gereksiz bir çözüm yolu olacaktır.
  • Anestezi alması hayati risk taşıyan hastalar: Bazı kişiler önceki hastalıkları veya bünyeleri dolayısıyla anesteziyi kaldıramaz. Bu hastaların anestezi alıp ameliyat olmaları hayati risk taşıdığından obezite ameliyatı olmaları önerilmez.
  • Madde veya alkol bağımlıları: Alkol ya da farklı bir maddeye bağımlı olan kişilerin obezite ameliyatından önce tedavi olmaları gerekmektedir.

Psikolojik rahatsızlıkları bulunan hastalar: Bu hastalar ameliyat sonrası yaşam stillerini değiştirebilecek bilinçte olmadıklarından, ameliyat olmaları sadece geçici olarak onları tedavi edecektir. Hastaları ameliyattan sonra köklü bir değişim süreci bekler. Bu sürece adapte olamayacak hastaların ameliyat olmaları yanlış ve risklidir.