Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi vücudumuzdaki safrayı depolamakla görevli karaciğere yapışık bir organdır. Safra taşı, safra kesesinde en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden bir tanesidir. Safra kesesi taşı her yaştan kişide görülebilir ancak her sağlık probleminde olduğu gibi safra kesesi taşının oluşumunu etkileyen bazı etkenler vardır. Kolesterol ilacı kullanmak, obezite sınırdına kilolu olmak, ani bir hızla kilo vermek ya da herediter sferositoz hastası olmak gibi etkenler safra taşı oluşumunu arttırmaktadır. Tüm bunların dışında safra taşı en sık kadınların başına gelmektedir. Safra taşı, ağır bir öğünden sonra kişide gelişen hazımsızlık, bulantı, şişkinlik, karnın sağ üst kısmında meydana gelen ani ağrılar ve aynı şekilde sebepsiz gibi gözüken sırt ağrıları ile saptanır. Tıbbi açıdan tanı konması için çoğu zaman ultrasonografi yeterli olmaktadır. Taşın saptanması için ultrasonografi işleminin aç karna yapılması gerekir.

Safra taşından kurtulmak için yapılan birkaç işlem bulunmaktadır. Bunların başında laparoskopik safra kesesi ameliyatı yani kapalı ameliyat yöntemleri gelmektedir. Safra kesesi ameliyatları tıptaki son gelişmeler sayesinde artık uzman cerrahlar tarafından kapalı olarak yapılabilmektedir. Açık safra kesesi ameliyatı da günümüzde hala mevcut bir yöntem olsa da laparoskopik safra kesesi günümüzde daha sıklıkla uygulanmaktadır.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Safra taşı aldırma işlemi için açık ve kapalı olmak üzere iki farklı ameliyat yöntemi vardır. Genellikle hastalar ve doktorlar laparoskopik olarak adlandırılan kapalı ameliyatı tercih etmekledirler. Safra kesesi ameliyatlarında sadece safra taşları değil, safra kesesi de tamamen alınmaktadır. Bu işlem her iki ameliyat yönteminde de aynıdır. Laparoskopik safra kesesi ameliyatı sırasında safra ilk olarak safra kanalları ve safra damarlarından ayrılır. Safra kesesinin karaciğere yapışık yüzünün de karaciğerden ayrılmasıyla safra kesesi içindeki taşlarla birlikte çıkartılır.

Ameliyat Sonrası Sizi Neler Bekler?

Safra kesesi aldırmak sanılanın aksine oldukça sık karşılaşılan ve son derece güvenli ameliyatlardan bir tanesidir. Özellikle laparoskopik ameliyatın tercih etmesiyle hastalar ameliyattan sonraki 4. saatlerinde ayaklanmaya başlayabilirler. Hastalar her ihtimale karşı bir ya da iki gece hastanede misafir edilirler. Kapalı safra kesesi ameliyatında endişelenecek bir durum yoktur. Ameliyat sırasında safra kanallarında veya karaciğer gibi çevre organlarda yaralanmaların meydana gelme ihtimali %1’den daha azdır.