Mini Gastrik Bypass

Mini gastrik bypass, özellikle son yıllarda geleneksel gastrik bypass ameliyatları yerine tercih edilen son derece başarılı ve etkili laparoskopik bir obezite cerrahisi girişimidir. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik girişim, hasta vücudunda açılan dört delik yardımıyla yapılır.  Mini gastrik bypass ameliyatı etkinliği, genel olarak vücut kitle indeksi 50 üzerinde ölçülen yüksek obeziteli hastalar da dahil olmak üzere, diyabetik hastalar ve uygun görülen tüm diğer hastalar için son derece yüksektir. Ameliyatın ana hedefi olan kilo verme bu özel müdahale ile üç farklı kanaldan sağlanır. Mini gastrik bypass esnasında bir miktar küçültülen mide, kısaltılan ince bağırsak ve açlık hormonu salgılayan bölgeye yapılan müdahale sayesinde hastanın daha hızlı ve etkili kilo vermesine yardımcı olur.

Mini gastrik bypas ameliyatı için uygun adaylar, kontroller ve testler sonucunda belirlenmektedir. Kişinin bu ameliyat için uygun bulunması sonrasında ameliyat için ön hazırlılar yapılacaktır. Ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci bakımından mini gastrik bypass ile gastrik bypass farkları çok belirgin değildir. Hemen hemen iyileşme süresi ve takip anlamında aynı kurallar geçerli olur. Mini gastrik bypass ameliyatı sonrası hastanın düzenli takibi ve diyet kontrolü, kilo verme başarısını artıran etmenler arasında sayılabilir.

Mini Gastrik Bypass Ameliyatında Sizi Neler Bekler?

Mini gastrik bypass ameliyatı laporoskopi yöntemi ile gerçekleştrilen son derece güvenli ve sonuç anlamında başarılı bir cerrahi işlemdir. Ameliyat öncesinde en az birkaç gün önceden sizden istenen tahlilleri hazırlamanız beklenir. Ameliyat günü yatış yapılarak size ameliyat için bilgilendirme yapılır. Operasyon ameliyat ortamında özel alet ve cihazlarla gerçekleştirilir. Anestezi uygulama sonrası operasyona geçilir. Midenin küçük bir bölümü ve açlık hormonu üreten özel bölge alınarak işleme devam edilir. İnce bağırsağın mide çıkışında başlayan yaklaşık 200cm lik bölümü alınarak kısaltılır. Yeni oluşturulan tüp mide kalan ince bağırsağa kontrollü bir şekilde bağlanır. İnce bağırsağın kısalması, emilimi azaltarak kilo vermeye destek olacaktır. Gerekli kanama kontrolleri yapıldıktan sonra ameliyat sonlandırılır.

Mini gastrik bypass ameliyatı sonrasında genellikle ilk iki gün yoğun bakım koşullarında olmak üzere ortalama 4 gün süresince hastane yatışı önerilir. İlk iki gün içerisinde beslenme yapılmayıp kanama ve  kontrolleri yapılır. İkinci günden sonra servis koşullarında takip edilen mini gastrik bypass hastası sıvı gıdalar ile beslenmeye başlanır. İlerleyen zamanlarda püreler ve yumuşak gıdalar ile desteklenerek normal beslenmeye dönüş sağlanır. 

Mini Gastrik Bypass Sonrası Nasıl Kilo Verilir?

Mini gastrik bypass sonrası; emilim azalması, mide küçülmesi ve iştahta azalan düşüş neticesinde ilk aylarda en yüksek ve giderek düşen oranlarda kilo verilmektedir. Mini gastrik bypass sonrasında ilk bir ay içerisinde kişinin kilosuna bağlı olarak ortalama 10 ya da 15 kilo civarında kilo kaybı beklenir.