Pilonidal Sinüs

Halk arasında kıl dönmesi olarak adlandırılan pilonidal sinüs, kuyruksokumu bölgesinde ortaya çıkan ve yoğun iltihap ile birlikte seyreden rahatsızlık verici bir hastalıktır. Genel olarak bu rahatsızlığın çözümü pilonidal sinüs ameliyatı olarak görülmektedir. Oluşan iltihap ilaç tedavisi ile rahatlatılsa dahi kıl kökünün tamamen çıkarılmadığı durumlarda hastalıkta iyileşme görülme ihtimali bulunmamaktadır. Özellikle genç yaşlarda ve sıklıkla erkeklerde görülen pilonidal sinüs için erken tarihlerde yapılacak operasyon sonucunda hastalıktan ve yaşattığı sorunlardan kurtulmak mümkün olmaktadır. Genel olarak erkeklerde görülmesinin ana nedeni daha sert ve kalın kıl yapısına sahip olmaları olduğu bilinen pilonidal sinüs için 17 ila 207 yaş aralığı hastalığın en sık görüldüğü dönem olarak tanımlanabilir.

Pilonidal sinüs, kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık değildir. Bu nedenle, hastalığın belirtileri ortaya çıktığında tedaviye başlanması, lazer ya da ameliyat yöntemleriyle kıl kökünden kurtulunması önem taşır.

Pilonidal Sinüs Operasyonu Nedir?

Pilonidal sinüs operasyonu, halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen rahatsızlığın giderilmesinde uygulanan cerrahi müdahaleye verilen isimdir. Kuyruksokumu bölgesinde kıl dönmesinde bağlı olarak oluşan iltihap dolu kesenin boşaltılması ve kıl kökünün temizlenmesi şeklinde ilerler. Hasta şikayetleri dinlendikten sonra yapılan muayene sonrasında hastalığın ilaçla tedavisi başlanarak hasta ameliyat için hazırlanmaktadır. Belirlenen ameliyat gününde yapılacak günübirlik yatış işlemi neticesinde ameliyat gerçekleştirilir. Pilonidal sinüs ameliyatı doktor tercihine göre spinal ya da genel anestezi eşliğinde yapılabilir.