Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?

Günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi girişimlerden biri olan ‘tüp mide ameliyatı’ ,halk arasında “mide küçültme ameliyatı” olarak da bilinmektedir. Vücuttaki yağlı dokunun zaman içerisinde kişinin genel sağlığını bozacak şekilde artması durumu ise  ‘obezite’ olarak tanımlanmaktadır. Obezite; halk arasında sıradan bir problem gibi algılansa da aslında ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, genetik bozukluklar, hareketsiz yaşam, aşırı gıda tüketimi ve hormonal etkenler obeziteye sebep olabilmektedir. Ayrıca obezite; kalp hastalıkları, diyabet, cinsel fonksiyon bozuklukları, iskelet kas sistemi hastalıkları ve uyku apnesi gibi birçok önemli hastalıklara da neden olabilmektedir. Tüp mide ameliyatı günümüzde, obezite cerrahisi alanında yüksek başarı oranlarıyla uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Bu ameliyat için uygun görülen hastalarda gerçekleştirilen operasyonun başarı oranı ise günümüzde son derece yüksektir. Operasyon öncesinde yapılacak olan birtakım tahlil ve testler sonucunda hasta ameliyata uygun görülürse, süreç ile ilgili gerekli bilgi ve yönlendirmeler dahilinde ameliyat planlanmaktadır. Yapılacak operasyon, kişinin yaşam kalitesini etkilemeden, sağlıklı bir şekilde zayıflamasına destek olmayı hedefler. Tüp mide operasyonu sonrasında hastanın daha küçük öğünlerle tokluk hissine ulaşması mümkün hale gelebilmektedir. Operasyon başarısı oldukça yüksek olan tüp mide ameliyatı sonrası hastayı özel diyet programları ve kontrollerle takibe alarak, zayıflama sürecinin sağlıklı gerçekleşmesi sağlanır. Tüp mide ameliyatı Mersin’de son yıllarda oldukça sıklıkla tercih edilen operasyonlardan biri haline gelmiştir. 

TÜP MİDE AMELİYATI NASIL YAPILMAKTADIR?

Sindirim sistemi incelendiğinde, bu sistemin hemen hemen bütün organlarının boru şeklinde olduğu görülmektedir. Yemek borusu, bağırsaklar ve bunların hepsi ince uzun borular şeklinde organlardır. Bu ameliyatla midenin büyük bir kısmı çıkarılarak, yemek borusunun devamı ve bağırsaklarla devam eden bir sistem haline getirilmesine ‘tüp mide ameliyatı’ denilmektedir. Mideye bir tüp veya başka bir yabancı cisim yerleştirilmez. Midenin şekli tüp şekline benzediği için tüp mide ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Tüp mide ameliyatının tek etkisi midenin hacminin küçültülmesi demek değildir. Mide küçültülerek tüp şekline getirilirken, mideden salgılanan açlık hormonu üzerinde de ciddi bir etkisi bulunmaktadır. Yemek yemeğe karşı istek azalır, beyin daha az açlık hisseder yani tüp mide ameliyatı sadece fizyolojik etki değil hormonal etki de oluşturmaktadır. Tüp mide ameliyatında açık bir kesi yapılmadan, karın ön duvarından açılan 1 cm lik,  3 veya 4 delik aracılığıyla midenin yaklaşık yüzde 80’lik kısmı alınmaktadır. Geriye kalan yüzde 20’lik kısım ise bir tüpe benzediği için tüp mide ameliyatı adı verilmiştir. Yapılan bu kapalı girişime ‘laparoskopik cerrahi’ de denilmektedir. İştah hormonu olarak da bilinen ‘ghrelin’ hormonunun bulunduğu mide girişi yani fundus bölümü de çıkartılarak hastanın operasyon sonrası iştahının azaltılması sağlanmaktadır. Operasyon sonrasında hekimin isteğine göre 2 ile 4 gün hastanede kalmanız istenebilir ve operasyon sonrası kullanmanız gereken ilaçlar reçete edilerek, yeni beslenme düzeniniz ile ilgili gerekli bilgiler sizlere verilmektedir. Mersin tüp mide ameliyatı alanında oldukça başarılı sonuçlara imza atmaktadır. Özellikle son yıllarda gelişen teknolojiye bağlı olarak kullanılan cihaz ve yöntemler sayesinde, tüp mide ameliyatı riski neredeyse binde 1 civarında ve daha azdır.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI NASIL BESLENİLMELİ?

Tüp mide ameliyatı sonrası, ilk 15 gün mutlaka sıvı besinler tüketilmelidir. Laktozsuz süt gibi az yağlı ürünler tercih edilmelidir. İkinci 15 güne gelindiğinde ise; püre tarzı ezilmiş ve sindirimi kolaylaştırılmış besinler tüketilmelidir. Bu süreçte  katı gıda almamaya özellikle dikkat edilmelidir. Katı gıda alımına ancak ikinci ay itibariyle başlanması daha doğrudur.. Mutlaka bir diyetisyen hekimden destek alınmalıdır. Tüp mide ameliyatı sonrası daha az miktarda ama protein içeriği zengin, kalorisi düşük besinler tercih edilmelidir. Örneğin, meyveler ve sebzeler ezilerek püre haline getirilip tüketilebilir. Tokluk hissi alındığında öğün bitirilmelidir. İyileşme sürecinde gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Tüp mide Mersin bu operasyon sonrası doğru beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurgulamaktadır.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI İZ KALIR MI?

Operasyon kapalı yöntemlerle gerçekleştiği için yalnızca karın bölgesinde çok ufak kesi izleri kalabilir. Bu izler birkaç ay içinde tamamen görünmez hale gelmektedir.

Share your thoughts